نویسنده: سولماز پورنعمت -نمین - خبرنگار همشهری :احداث نخستین و بزرگترین نیروگاه خورشیدی برق در «پیلهرود» نمین از خبرهای امیدبخش برای اهالی شهرستان بود. نیروگاهی که به صورت تعاونی در حال انجام است و میتواند برای منطقه و مردم آن امکانهای تازهای فراهم کند. درباره این نیروگاه و مراحل ساخت آن با «ولی پژوم» مدیر شرکت تعاونی نیروگاه نمین به گفتوگو نشستیم تا از نزدیک از جزئیات این طرح باخبر شویم....
دلیل انتخاب منطقه «پیلهرود» برای احداث و سرمایهگذاری این طرح چه بود؟
ما این تعاونی را میتوانستیم در استانهای کویری تشکیل دهیم، اما ترجیح ما این بود که چنین طرحی را در استان خودمان دنبال کنیم تا برای مردم این منطقه مفید باشد. البته پیلهرود ظرفیت خوبی دارد و آفتابگیر است که این موضوع یکی از اولویتهای احداث این نیروگاه است.
- شاخصهای کلیدی نیروگاه خورشیدی پیلهرود و مزیتهای استفاده از انرژی خورشیدی چیست؟
شاخص مهم برای انتخاب این شهرستان، آفتابی بودن پیلهرود است. این شهرستان حدود 300 روز در سال آفتابی است که موقعیت خوبی را برای ساخت چنین نیروگاهی ایجاد میکند. در این طرح از پنلهای خورشیدی استفاده میشود که به راحتی خنک میشوند. این نیروگاه ظرفیت تولید 200 کیلو وات برق را در ساعت دارد و تولید سالانه آن به طور میانگین 380 مگاوات ساعت است که به صورت اتوماتیک به شبکه سراسری تزریق میشود. از دیگر مزیتهای استفاده از نیروگاه خورشیدی، کمک به محیط زیست کشور است؛ چون به هیچگونه سوختی نیاز ندارد. در نیروگاههای عادی از سوخت فسیلی استفاده میشود که کاملا برای محیط زیست مضر است. به علاوه هزینه تمام شده برق مصرفی تولید شده توسط پانلهای خورشیدی نیز بسیار کم است.
- آیا مطالعه امکان سنجی احداث نیروگاه توسط یک شرکت خصوصی انجام یا تایید شده یا خود شرکت تعاونی اقدام به این کار کرده است؟
مطالعات امکان سنجی از اوایل سال 93 توسط شرکت تعاونی و مشاور طرح تا اوایل 94 انجام و شبیه سازی شد و نشان داد منطقه کاملا برای احداث نیروگاه خورشیدی مساعد است. یک شرکت خصوصی نیز خلاصه امکان سنجی را برای تکمیل پرونده دریافت میکند، زیرا بدون امکان سنجی این کار امکان پذیر نیست.
- آیا برای حمایت از برق تجدیدپذیر، تسهیلات بانکی احداث نیروگاه دریافت کردهاید؟
تا بهحال اقدام به دریافت وام نکردهایم و اگر لازم باشد حتما اقدام خواهیم کرد. البته بانکهایی مانند بانک توسعه و تعاون و بانک صنعت و معدن از این کار حمایت میکنند.
- در مورد مراحل اجرایی نیروگاه خورشیدی پیلهرود نمین بگویید؟
پروژه در زمینی به مساحت 4000متر مربع در حال احداث است و برای تولید برق پیش بینی شده در نیروگاه، از 802 پانل خورشیدی استفاده خواهد شد. مراحل اجرایی ساختمان اداری، نگهبانی،کارگری، محوطه سازی، فنسکشی، فنداسیون استراکچر پنلها و سازههای پانلها نصب شده است که مجموعا پروژه حدود 70 درصد پیشرفت دارد. با خرید بعضی از تجهیزات حدود 14میلیارد ریال هزینه شده و مبلغ 7 میلیارد ریال نیز برای تکمیل و به بهرهبرداری رساندن نیاز است.
- با توجه به اینکه 70درصد طرح تکمیل شده، برای این پیشرفت چه میزان هزینه شده و چه میزان سرمایه برای تکمیل و بهرهبرداری طرح لازم است؟
اگر مبلغ 7 میلیارد ریال سرمایه تامین شود، حداکثر تا 3 ماهه آینده نیروگاه به بهره برداری میرسد.
- حمایت وزارت نیرو از این طرح به چه شکل بوده است؟
حمایت وزارت نیرو از نیروگاههای تجدید پذیر خیلی خوب است و کاملا از اجرای این طرح استقبال میشود.
- آیا اجرای این طرح در حال حاضر توجیه اقتصادی دارد؟
بله. اجرای این طرح کاملا توجیه اقتصادی دارد و برگشت سرمایه با قیمت فعلی حداکثر 5 ساله است.
- آیا نیروگاههای تجدید پذیر، نیاز به دریافت مجوز محیط زیست دارند؟
نیروگاه تجدید پذیر مجوز محیط زیست و اتصال به شبکه را میخواهد و ضمنا محل طرح باید تغییر کاربری صنعتی شود.
- تجهیزات بهکارگرفته شده، داخلی یا خارجی هستند؟
در ساخت این نیروگاه تجهیزاتی مثل پانل و اینورتر از خارج از کشور تهیه شده ولی کابل، ترانس، سیستم ایروینگ و استراکچر محصول داخل کشور است.
- میزان اشتغالزایی این طرح چقدر است؟
با راهاندازی این واحد نیروگاهی برای 8 نفر بهصورت مستقیم اشتغال دائم ایجاد میشود. نیروگاههای تجدیدپذیر مخصوصا خورشیدی بعد از به بهرهبرداری رسیدن هیچگونه هزینه نگهداری و تعمیر ندارد. چون همه سیستم گارانتی بلند مدت دارد. فقط هزینه حقوق کارکنان و مالیات شامل مصرف گاز، برق و تلفن مطرح است.