Quantcast
Channel: شهرستان نمین
Viewing all articles
Browse latest Browse all 240

مرنی: روستای مستعد توسعه اما محروم

$
0
0

سولماز پورنعمت:

عضور شورای روستا: دلیل مهاجرت بی رویه اجرا نشدن طرح توسعه حریم روستا است

روستای مرنی در شهرستان نمین، پنج کیلومتری شهر آبی بیگلو قرار داردکه سرزمینی دشتی و سرد و خشک است.

وجه تسمیه

در زبان ترکی«مره» به مفهوم گود استعمال می شود طوری که در اکثر بازی های محلی آذربایجان هم از این واژه به عنوان محل مرکزیت بازی بهره گرفته می شود. روستای مرنی فاقد پستی و بلندی بوده و نسبت به اطراف کمی گود است که آب جاری از  هر طرف به راحتی به روستا سرازیر می شود. احتمال دارد نام مرنی برگرفته از کلمه «مره» باشد و پسوند نی هم به آن نسبت داده شده است. 

 

در لغت نامه دهخدا آمده است: مرنی. [ م َ رَ ] (اِخ ) دهی است از بخش نمین شهرستان اردبیل ، در 22هزارگزی شرقی اردبیل و 20هزارگزی راه اردبیل به آستارا در جلگه معتدل واقع و دارای 1419 تن سکنه است. آبش از چشمه و محصولش غلات و حبوب و شغل مردمش زراعت و گله داری است. دارای دبستان نیز است. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4).

پیشینه تاریخی

در جلد دو احسن التواریخ به حضور شاه اسماعیل در روستای مرنی اشاره شده که در اوایل دوره صفوی شاه اسماعیل وقتی به اردبیل می رسد به خانگاه شیخ صفی، یا آرامگاه اجدادش می رود حاکم وقت اردبیل به وی پیام می دهد که در اردبیل توقف نکند و گرنه آماده جدال و قتال باشد و چون آمادگی لازم برای رویارویی نداشت، پس به روستای مرنی به منزل میرزا محمد می رود. شاه اسماعیل مدتی در روستای مرنی می ماند و روزها به شکار و ماهیگیری(به احتمال رودخانه سقزچی ) می پردازد  (حسن بیگ روملو، 1384: 936)

اولین مجتمع آموزشی ایران با نام مجتمع پروین اعتصامی در روستای مرنی فعال است که از روستاهای اطراف هم به این مجتمع مراجعه می کنند.

این روستا دارای چندین تپه تاریخی نیز است.

«بالا تپه» مرنی مربوط به سده های اولیه پس از اسلام است که در بخش آبی بیگلو، روستای مرنی واقع شده است. این اثر در تاریخ ۱۰ دی ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۶۶۹۳ به عنوان یکی از آثار ملی به ثبت رسیده است.

«تازه تپه» مرنی مربوط به سده‌های میانه پس از اسلام و دوره صفوی است که در بخش آبی بیگلو، روستای مرنی واقع شده است. این اثر در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۷۸۱۷ به عنوان یکی از آثار ملی به ثبت رسیده است.

«کهنه تپه» مربوط به سده های اولیه پس از اسلام است که در بخش آبی بیگلو، روستای مرنی واقع شده است. این اثر در تاریخ ۱۲ بهمن ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۷۴۰۰ به عنوان یکی از آثار ملی به ثبت رسیده است.

دو تپه ی  دیگر که ثبت نشده به تپه های جن تپه سی معروف هستند و زیارتگاه متبرکه اوجاق مرنی در ضلع غربی روستا و داخل قبرستان قرار دارد.

 

اشتغال و تولید

اهالی این روستا همتی بلندی در ایجاد اشتغال برای جوانان دارند.

پرورش مرغ سبز در استان اردبیل برای اولین بار درسال 91 درشهرستان نمین، روستای مرنی صورت گرفت. مرغ سبز بدون مصرف آنتی بیوتیک و سایر داروهای شیمیایی تولید و به بازار عرضه می شود و یک واحد پرورش قارچ و دو واحد پرورش بلدرچین و یک واحد مرغداری در روستا فعال است.

به گفته دهیار روستا جمعیت روستا بر اساس سرشماری سال 1390 بالغ بر 1095 نفر بوده است و مردم مرنی خودیاری و همکاری خوبی در جهت پیشرفت روستا دارند.

«عسگر جمالی» گفت: روستای مرنی که یکی از روستاهای قهرمان پرور در رشته های رزمی است دارای سالن ورزشی چند منظوره است که با هزینه بالغ بر 800میلیون تومان ساخته شده است و قهرمانانی در سطح ملی و بین المللی دارد.

 

تولیدات کشاورزی

دهیار روستا با اشاره به اینکه کشاورزی شغل اغلب اهالی است اظهار کرد: روستای مرنی با زمین های کشاورزی بالغ بر 2000 هکتار قطب کشاورزی استان اردبیل  محسوب می شود که زمین های روستا فاقد پست و بلندی هستند و آب زمین های کشاورزی از 52 حلقه چاه دارای مجوز تامین می شود.

وی افزود: در حدود 170هکتار از زمین های کشاورزی روستا تحت فشار و با نوارتیپ (Tepa) آبیاری می شود و روستای مرنی بر خلاف خیلی از روستاهای دیگر رنگ و بوی روستایی بودن و تولید را حفظ کرده اند.

جمالی گفت: میزان برداشت سیب زمینی در این روستا 10500تن است. کاشت سیب زمینی در روستای مرنی  در فصل پاییز و به صورت مستقیم بدون انجام خاکورزی صورت می گیرد که در این روش به علت باقی ماندن کاه و کلش گندم سال قبل در مزرعه از فرسایش خاک جلوگیری می شود و در این روش حداکثر نزولات آسمانی به خاک نفوذ می کند

وی افزود: محصولاتی همچون کلزا، جو و  لوبیا چیتی که از  سال پیش در روستا نهادینه شده است. روستا باغ های میوه ی سیب، آلبالو، گیلاس و گلابی دارد که در حوزه درختکاری در روستا باید فرهنگ سازی بشود با وجود محصول دهی خوب روستا ترغیبی به کاشت درخت نشان نمی دهند.

مشکلات روستا

دهیار روستا ضمن اشاره به ناهمواری راههای بین مزارع بیان کرد راه اصلی روستا به شهر به بازسازی و تعریض نیاز دارد.

عسگر جمالی با اشاره به نبود بوستان روستایی در روستای مرنی ادامه داد: روستای مرنی با وجود 4 دانگ حقابه از رودخانه سقزچی از استفاده آب این رودخانه محروم شده است که این باعث بی رونقی کشاورزی روستا و مهاجرت مردم شده است.

وی از نیمه کاره ماندن طرح هادی و اجرا نشدن طرح توسعه روستا خبرداد و گفت تیرهای مخابرات فرسوده شده اند و روستا مشکل آنتن دهی دارد.

جمالی در ادامه به  نبود روشنایی برق در روستا و حصارکشی مدارس و نامناسب بودن سرویس بهداشتی مدارس اشاره کرد.

به گفته عضو شورای مرنی یکی از دلایل  مهاجرت بی رویه روستای مرنی اجرا نشدن طرح توسعه حریم روستا است که در روستای مرنی اجرا نشده است و مردم برای ساخت و ساز در روستا با مشکل مواجه هستند.

«لطفعلی سعادتی» به نبود فضای مناسب بهداشت روستا اشاره و اظهار کرد: امورات بهداشتی روستا به روستای حور واگذار شده است که مردم چندین برابر هزینه پرداخت می کنند تا به روستای حور رفت و آمد کنند.

وی اظهار کرد: در روستای مرنی سال86 تعاونی راه اندازی شده بود که به دلایل نامعلوم راکد و بلاتکلیف مانده است.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 240

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>